Friday 28 September 2012

Перші дні на роботі

В продовження статей про навчання та працевлаштування хотів би трохи розказати про саму роботу, що вона собою представляє, що вартувало б знати прийшовши на роботу і куди рухатись далі. Іноді людей беруть просто з вулиці, ніякого досвіду в них немає і відповідно виникає купа питань про організацію робочого процесу в ІТ канторах. Отож сьогодні розкажу про ті граблі на які досить часто стають всі новачки.
В більшості кожна фірма проводить декілька тренінгів для новоприбулих працівників і в деякій мірі надає ту кількість інформації яка необхідна працівнику напочатку. Але половина з цієї інформації вже після першого робочого тижня забудеться, так що перш за все необхідно записувати і задавати уточнюючі питання. Ну уявимо, що вам все досить добре пояснили, показали кухню, туалети, робоче місце і можливо навіть мяко обяснили чому вершки до кави які стоять на кухні брати не можна. І от ви сидете на своєму місці перечитуєте купу паперів і конфігуруєте почтового клієнта… Ну щож вітаю, а тепер давайте уточнимо деякі деталі.
Перш за все, те що вас взяли на роботу означає що на вас розраховують і в ваших інтересах пройти випробувальний період якомога краще. Отож набік соціальні мережі, в вас реально багато роботи і лише від вашої організованості залежатиме як ви з ними справитесь.

Ознайомлення з проектом

Перш за все вас повинні ознайомити з проектом. Це зазвичай робить техлід, або просто працівник який добре розміє архітектуру проекту. в результаті ви повинні знати:
  • на якій мові пишуть проект і з використанням яких технологій;
  • яка ваша роль в даному проекті, та з чим працюватимете ви;
  • до кого звертатись з питаннями;
  • як тирити вершки з кухні )
Вартує запитати:
  • як ведеться облік дефектів
  • де можна знайти інформацію про проект(інформація про основні модулі і функції)
  • що насам перед необхідно зробити(що підівчити, куди не лізти)
Взнавши технології які використовуються на проекті, та спитавши про те чим ви будете займатись і що вам необхідно вчити ви вже на половині дороги до успіху. Приділіть час на вивчення проекту та його структури, вам як мінімум необхідно взнати звідки беруться дані, де вони обробляються і які файли відповідають за відображення. Промалювавши собі таку схемку буде набагато легше шукати необхідні місця в майбутньому.

Важливість питань

На це в вас може піти більше одного дня, але якраз перший тиждень по суті виділяється вам на ознайомленняо. Після ознайомлення в вас зявиться наступна порція питань і це дуже важливо щоб вони в вас були. Дуже часто новачки пробують розібратись у всьому самі, але не завжди це получається і відповідно зізнатись, що чогось не розумієш і поставити плямку на своїх знаннях(вмінні аналізувати) ніхто не хоче і ЦЕ ДУЖЕ ВЕЛИКА ПОМИЛКА. Преший місяць це той час коли ви повинні запитувати найбільше, ви не можете знати всього і розуміти проект на всі 100, ви повинні аналізувати та питати. Коли ви не задаєте питань це обовязково вилізе пізніше і може вплинути на те як ви справлятиметесь з роботою. Отож перший місяць це час коли тупих питань для вас немає. Зрозуміло що не потрібно питати щось по мові програмування те що ви можете взнати через 2 хвилин гугління, тому вводимо правило 20 хвлин аналізу і 10 гугління. Яекщо вище написане не допомогло, тоді вже можна питати колег і то при цьому попробуйте уявити для чого цей клас можна використати. В результаті мусимо отримати щось типу:
джун – Дивись я тут переглядав код і наткнувся на от такий класс, судячи по всьому він використовуєтсья для того і того, але всетаки я не в цьому не впевнений, можеш розказати в декількох словах що це і для чого?
мегадевелопер – Так дивись тут все просто… / Ну це не я писав але давай глянемо… / Це тобі поки що не потрібно краще глянь шо я написав… / …
В любому випадку ви отримаєте хоч якийсь відгук і це дозволить як мінімум налагодити контакти в тімці, заодно запамятаєте хто як називається ).
Питання такого роду свідчать не про вашу некомпетентнісь, а про вашу зацікавленість і бажання зрозуміти.

Робота як вона є

Для новачків зазвичай дають не важкі завдання які дають змогу ознайомитись з проектом. Дуже часто такого типу тасками є дрібними багами або фіксами, наприклад: все написали як треба але там чомусь щось не підсвічується або валідація погано працює. Такого роду завдання дає змогу ознайомитись з тим як працює валідація і як відобразити що щось ввдено невірно. Все що необхідно зробити в даному випадку це знайти готовий код який відповідає за відповідні функції і додати до нього те що просять.
Звичайно так буває не завжди але в більшості саме так й вчать джуніків.
Сам спосіб організації роботи надіюсь розглянути трохи пізніше.
ПС
Так як ця стаття була написана за проханням читачів чекаю на пропозиції щодо наступних постів.

No comments:

Post a Comment