Thursday 6 December 2012

Зміни, хороші та не дуже …

В продовження статті про Windows 8 хотів би написати декілька слів про поточний стан в світі ноутбуків/ПК. Так вже сталось що ця тема в останній час набрала не аби яких маштабів і в принципі винуватцем у цьму якраз став вихід нової операційної системи від Майкрософта.
Отож проблема досить проста, новий інтерфейс операційної системи “неправильний” і це багатьом не подобається, особливо якщо звернути увагу на те, як добре подавалась попередня версія віндовс 7. Але давайте все по черзі.
Всі звикли до меню пуск і дійсно новий інтерфейс не викликає довіри у професійних користувачів, так користуватись не зручно, на стареньких ноутбуках які служили нам роками толку від нових фіч не багато, та й навіть на ноутбуках в яких є сенсорний екран користуватись ним всеодно незручно і це факт.
03cef5ff-566a-4982-84b3-9a216c170944_15
Але стоп, ми ж в цьому випадку порівнюємо нову ОС з тим до чого ми давно звикли(віндовс 7). При цьому не даємо шансу показати свої переваги бо порівнюємо ми ці дві системи зазвичай на ноутбуках які в принципі для роботи з новою ОС не готові і в цьому основна проблема!
Коли зявився перший IPad всі плювались що це просто дорога непотрібна нікому забавка яка в принципі нічого нового нам не дасть. Це були ті поспішні висновки які просто показують обмежаність нашої уяви та присущий всім людям страх перед новим. Ми навчились користуватись мишками, вивчили знаходження 120 клавіш і тут нам кажуть “Ось новий девайс і він крутіший, він має новий інтерфейс.. ” і це значить що навчання треба починати знову., а цього вже ніхто не хоче… Але прогрес не зупинити і відповідно зараз говорити, що айпед був провалом, буде дуже смішно. Він не лише знайшов собі місце, він навіть в деяких випадках став незамінним інструментом поєднавши в собі трохи можливостей ПК, трохи читалок і все це в компактному гаджеті, який дуже легко носити з собою та це й до того він собака живучий. overview_hero6
Другий проблема ми досвідчені користувачі думаємо, що всі такі ж розумні як ми. Ми елементарно не можемо зрозуміти, що людям далеким від техніки набагато легше просто тапнути на іконку скайпу і спілкуватись в ньому в повноекранному режимі а ніж клацати мишкою по тій же піктограмі і працювати з вікном яке іноді розлітається на дві частини. Тим більше що для запуску скайпу мишкою їм придеться навчитись користуватись мишкою, а в випадку сенсорного екрану все просто. Наприклад я б реально краще купив батькам якийсь планшет, а ніж ноутбук. Клавіатура їм в принципі не потрібна, все що їм треба це дзвонити і для цього планшет виглядає оптимальним рішенням. Лише декілька кнопок на корпусі при тому що одна відповідає за включення дві за гучність виглядають реально набагато простіше а ніж ноутбук з сотнею клавіш. Планшет не відлякує. Але так як ера ПК вже пройшла і з цим сперечатись важко, зараз більшість вибирають ноутбуки через їхній явний плюс це габарити. Але для тих хто ще для себе того вибору не зробив й розроблений Windows 8. Він з одного боку повноцінний ноутбук з іншого легкий в користуванні планшет.
Отож гібриди наступають.
envy1_tcm_245_1301471
Давайте на хвилинку подумаємо наскільки прикольно мати ноут, особливо на фірмах з частими мітінгами, та коли від вас вимагається бути на звязку весь час. Ідеальним рішенням можуть бути ультрабуки, вони тонкі легкі та потужності вистачає для повсякденних задач з головю, але ідея коли ти, сидячи за робочим столом, можеш просто відстібнути дисплей ноутбука і піти з ним на зустріч реально крута. В більшості випадків вам буде достатньо цього дисплею а для окремих випадків коли вам прийдеться щось занотувати ви можете взяти з собою докстанцію або скористатись екранною клавіатурою. Ви маєте той сами ПК на якому ви тільки що працювали де завгодно, ви залишеєтесь на звязку, можете показувати документи, презентаціїб фото і тд не підключаючись по ремоуту або тягаючи з собою великий ноут, все що вам треба це просто взяти його частину і все при цьому це більше ніж планшет хоча й майже в тому самому формфакторі. 
Я не буду вникати у всі проблеми нового віндовса але як на мене то майкрософт грубо кажучи рухається в потрібному напрямку. Так їм потрібен час щоб допиляти ОС можливо наступна версія змінить основні суперечливі моменти, але я вже готовий до зміни ноута на щось з сенсорним диссплеєм. Щось, що вже можна взяти з собою як планшет або ноут, можливо я й не користуватимусь цим так часто як я собі це уявляю, але те, що така можливіть в мене буде для мене дуже важлива.

No comments:

Post a Comment