Tuesday 26 April 2011

Працевлаштування

До мене досить часто звертаються з питанням як попасти на роботу і по ходу переписки випливає ще багато інших питань про які я думаю слід знати всім девелоперам початківцям.
На даний час немає значення ні на яку саме фірму ні на яку саме позицію ви хочете потрапити, деякі з цих порад будуть загальними для багатьох спеціальностей та в кінці я попробую зосередитись на .NET стеку.
Список найчастіше задаваних питань:
  1. Що треба зробити для того щоб потрапити на роботу в цю компанію?
  2. Наскільки важко туди потрапити?
  3. Що питають на співбесідах?
Перш за все необхідно визначитись з позицією на яку ви плануєте потрапити. Після того як ви ознайомились з позицією і знаєте її вимоги необхідно братись за вивчення необхідного матеріалу. Це найважливіша і зазвичай найдовша частина і від неї залежить попадете ви на роботу чи ні. З особистого досвіду можу сказати що вимагатимуть більше ніж вам реально може знадобитись у роботі і це з боку роботодавців правильно хоча б тому що вони намагаються визначити найкращого з декількох кандидатів, тому готуватись необхідно досить серйозно і очікувати питання по суміжних технологіях.
Початковий план:
  • Визначення цілі(вакансії)
  • Вибір літератури
  • Підготовка
  • Резюме
  • Співбесіда
  • Підсумок

Визначення цілі(вакансії) / Вибір літератури / Підготовка

Це якраз і є загальним для майже всіх хто хоче знайти роботу. Ціль у нашому випадку я думаю у вас вже є, залишилось вибрати літературу і приступити до її вивчення. Вивчення – це найважча стадія і в мене вона зайняла досить багато часу, зважаючи на те, що я після закінчення навчання певний час провів без роботи і досить добре розлінувався, навчання просто не йшло, мозок відмовлявся сприймати інформацію … Було важко) Але все таки я зміг прочитати книжку. Яку саме читати ? Думаю в інтернеті можна знайти багато рецензій але я особисто перевіряв їх на собі, читав як мінімум сторінок 100-120, якщо результат був, то продовжував читати, якщо написано було за складно шукав щось простіше. В той же час намагався знайти хороший форум де б зміг запитати досвідченіших про те чого не знаю. Паралельно пробував по статях писати якісь простенькі аплікації і потроху “набивав руку”.
Після завершення хоча б однієї книжки варто знайти питання для співбесіди щоб з одного боку побачити що питають і з іншого зрозуміти як багато ви ще не знаєте. На даний час в інтернеті можна знайти купу питань які досить часто питають на співбесідах, вам необхідно пройтись по даному списку визначити по кожному з них рівень вашої підготовки і при необхідності підівчити. Іноді навіть не важливо знати все на зубок, те що ви будете орієнтуватись вже буде добре. Якщо вас запитали те чого ви не знаєте то досить непогано було б попросити в двох словах пояснити про що саме питання, з одного боку це може нагадати вам те що ви просто забули, з іншого показати вашу зацікавленість в тому чого ви ще не знаєте. Пам'ятайте якщо ви чогось не знаєте ви завжди можете це вивчити. Скажіть що ви зацікавлені в вивченні нового і якщо це потрібне для роботи ви можете це вивчити. Після того як 90 відсотків знайдених питань будуть зрозумілі(завчені) пройде багато років можна переходити до наступного кроку складання резюме.

Резюме

На етапі складання резюме дуже часто виникають проблеми, тому що по перше поки що нема що туди писати а по друге як необхідно писати теж мало хто знає. Перш за все необхідно визначити те що ви знаєте найкраще і зосередити увагу на цьому. Досвід це дуже важливо і якщо він у вас в чомусь зв'язаному з вакансією є це необхідно зазначити. Отримана освіта це звичайно важливо, але навіть якщо у вас червоний диплом це не допоможе вам попасти на роботу якщо ви не проявите себе як достойний кандидат з необхідними знаннями. Особисто на мої дипломи ніхто й не дивився… За основу мого першого резюме було взято резюме знайомого з якого я багато чого повикидав а те що залишив вирішив підівчити або хоча б почитати що це таке… Це був не зовсім правильний крок, але в моєму випадку він спрацював.
Після складання резюме його необхідно надіслати на адреси зацікавлених в нових працівниках фірми і чекати відповіді.
Я чесно кажучи пішов іншим шляхом, я виписав декілька адрес і відвідав їх. Найважче було в першій компанії, але зустріли мене там добре, після спілкування з працівником відділу кадрів(HR) я отримав візитку з мейлом на який необхідно було вислати резюме і стандартно “Ми вам зателефонуємо”. Після цього було ще близько 5 компаній в результаті чого мною реально зацікавились 2, що як на мене було дуже добрим результатом. Тим не менше я розіслав резюме на всі з них і результати цього даються знати мені ще до тепер(телефонують і пропонують роботу).
Через тиждень до мене зателефонували і запросили на технічну співбесіду, я ще раз переглянув питання для співбесід і наступного ранку був там.

Співбесіда

Тут все досить стандартно, один або декілька досвідчених працівників опитують вас, при цьому роблячи незрозумілі позначення на аркуші паперу або безпосередньо на вашому резюме. Дехто ці крякозябри навіть пробує приховати… Іноді краще не відповідати на питання які в яких ви не впевнені бо це може загнати вас в “штопор”, тому не запарюйтесь, при можливості запишіть питання і пошукайте вдома, пам'ятайте програна війна це ще не програна битва. Змагатись з цими людьми в знаннях можна але не думаю що це буде доречно, і якщо вони захочуть доказати що ви знаєте дуже мало повірте вони це зможуть, тим більше якщо ви йдете на джуніора… Ще одним важливим психологічним фактором являється те наскільки ви зацікавлені в роботі, якщо ви на даний час працюєте і відповідно не маєте необхідності в зміні роботи то ваша поведінка буде набагато впевненішою і ціни ви пропонуватимете самі, якщо ж це ваш перший похід на співбесіду і ця робота вам дійсно необхідна то це досить серйозно впливає і відповідно люди які проводитимуть з вами співбесіду постараються показати як мало ви знаєте і відповідно як мало ви коштуєте. Багато знайомих проходячи через такий стрес більше навіть не хотіли йти на інші співбесіди, та це не вірно, бо з кожною співбесідою ви будете впевненіші і побачите що питання повторюються, і на деякі ви вже знатимете відповіді і відповідатимете досить впевнено. Після технічної співбесіди найчастіше результат повідомляють по мейлу, рідко можуть вам запропонувати позицію і зп прямо після співбесіди.
Декілька питань по C#:
  • Що таке поліморфізм, інкапсуляція, спадкування. ООП
  • Які види типів є в. Net box/unbox
  • ref, out
  • Модіфікатори доступу: new, public, override, internal, private, protected, extern, readonly, static
  • Виклик статичних конструкторів
  • events, delegate
  • CTS, CLR
  • Interface
  • catch
  • GAC
Це питання відповіді на які вам необхідно знати, більше детальний список питань можна знайти в інтернеті. І навіть якщо вони вам на початок здаватимуться важкими повірте нічого нереального в них немає

Підсумок

На хороших спеціалістів попит завжди є і це факт, але всі починають з маленького і це варто пам'ятати в будь якій ситуації. Тут лише від вас залежить чи попадете ви на роботу чи ні, якщо є бажання то вивчити питання і прочитати хоча б одну хорошу книгу по програмуванню вам не буде важко. Виділивши щодня по годині на навчання можна добитись просто дуже хороших результатів. Ніколи не здавайтесь, навіть якщо ви за пів року не знайшли роботу, пробуйте фрілансити або долучитись до якогось стартапу, зареєструйтесь на дев форумі і допомагайте іншим, зробіть програмування вашим хобі. Не працюючи офіційно теж можна добитись дуже хороших результатів і постійного заробітку, головне це рухатись в обраному напрямку.

No comments:

Post a Comment